ceturtdiena, 2014. gada 20. novembris

No Bēthovena līdz Geršvinam

Īpašais biļešu piedāvājums LVIIMSA biedriem biļešu iegādei ar atlaidi 20% koncertam 12.decembrī!

Koncerts No Bēthovena līdz Geršvinam 12/12/2014 plkst.19:00, Lielajā ģildē

Solisti:
Endrū Taisons (klavieres, ASV)
Murads Adigezalzade (klavieres, Azerbaidžāna)
Klaipēdas kamerorķestris, mākslinieciskais vadītājs Mindaugs Bačkus

Programma:
  • Lū Harisons "Svīta stīgu orķestrim" Estampī, Horāls "Et in Arcadia Ego", Raunds "In Honor of Hermes", Noktirne
  • Džordžs Geršvins Rapsodija blūza stilā
  • Maikls Dohertijs „Strut” stīgu orķestrim 
  • Ludvigs van Bēthovens Ceturtais koncerts klavierēm ar orķestri Sol mažorā op. 58 
Amerika un Eiropa: kultūru saspēle

Programmas ideja:
Eiropas orķestris un pianists atskaņo amerikāņu komponistu skaņdarbus. Jaunais amerikānis Taisons atskaņo koncertu no Eiropas mūzikas klasiķa Bēthovena repertuāra.

Koncepcija:
Koncerta programmā iekļautie izcilie Amerikas komponisti savā daiļradē dabiski sakausēja amerikāņu džezu un spiričuelu, reliģisko himnu melodijas un dažādu ASV etnosu folkloras elementus ar Eiropas muzikālajām tradīcijām. Geršvins sacerēja skaņdarbus klavierēm ar orķestri romantiskā rapsodijas formā. Lū Harisons savienoja viņa iecienīto Āzijas folkloru ar mikrotonāliem intervāliem, ar kuriem eksperimentēja Eiropas komponisti un mūzikas teorētiķi 20. gadsimtā. Maikls Dohertijs, neapšaubāmi, no jauna interpretēja savu skolotāju Bulēza un Ligeti sasniegumus dodekafonas mūzikas jomā. Rezultātā katrs no autoriem kļuva par ASV komponistu skolas klasiķi.

Kontrastam otrajā koncerta daļā tiks atskaņots ceturtais klavierkoncerts no Ludviga van Bēthovena – mūzikas titāna, kurš nospraudis ceļu no klasicisma uz romantismu un kļuvis par Eiropas mūzikas jaunā laikmeta vēstnesi. Koncerta noslēgšana ar Bēthovena izsmalcināto un tajā pašā laikā monumentālo sacerējumu ir simboliskais reveranss to 19.gs. muzikālajām tradīcijām, kas kļuva par auglīgu augsni amerikāņu mūzikai un sekmēja to straujo uzplaukumu20.gs.

Ja koncerta programma ilustrē dažādu muzikālu tradīciju simbiozi, tad izpildītāji tika izvēlēti tā, lai notiktu šo tradīciju sadursme. Intriģējoši, ka amerikāņu kulta komponistu darbus atskaņos solists un orķestris, kas tika veidots eiropeiskās mūzikas izpildītāju tradīcijās – Klaipēdas kamerorķestris un Maskavas konservatorijas absolvents Murads Adigezalzade. Vecās pasaules apziņai būs jāpārbauda sevi, tiekoties ar mūziku no tā kontinenta, kura dzīves pamatā joprojām ir „amerikāņu sapnis”. Savukārt Bēthovena klasisko koncertu atskaņos jaunais un spožais amerikāņu pianists Endrū Taisons, kura interpretācijas vienmēr atšķiras ar intuitīvu dziļumu un neparastu svaigumu.

Īpašais piedāvājums:
Biļetes ar 20% atlaidi (visām cenu kategorijām) uz koncertu No Bēthovena līdz Geršvinam pieejamas visās "Biļešu Paradīzes" kasēs ar atsauci "special" līdz 12.decembrim.

Vairāk par koncertu un biļetēm šeit: www.bilesuparadize.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru