trešdiena, 2012. gada 30. maijs

Izskanējis salidojums „Mēs lidosim!”


2012.gada 19.maijā Saldū, Kalnsētas parka estrādē izskanēja II Latvijas skolu jaukto koru salidojums „Mēs lidosim!”, kuru organizēja Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Saldus novada domi. 


Šāds salidojums skolu koru darbībā ir jauna tradīcija kopš 2007.gada, kad pirmais Latvijas skolu jaukto koru salidojums notika Daugavpils Stropu estrādē. Latvijas vidusskolu un ģimnāziju jaukto koru sadziedāšanās ir nozīmīgs notikums jauniešu kultūras dzīvē, tas ir apliecinājums UNESCO apstiprinātā nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā. 



Salidojumā piedalījās 70 Latvijas vidusskolu un ģimnāziju jauktie kori ar 2400 dalībniekiem. Divu gadu laikā kori bija apguvuši 15 dziesmas, kuras radījuši mūsu latviešu komponisti – Ēriks Ešenvalds, Imants Kalniņš, Raimonds Pauls, Valts Pūce, Jānis Lūsēns, Uldis Marhilēvičs, Raimonds Tiguls, Uģis Prauliņš, skanēja arī latviešu tautas dziesmu apdares a cappella. Pirmo reizi Latvijā izskanēja Amerikā dzīvojošās komponistes Lolitas Ritmanes un dzejnieces Māras Zālītes jaunā dziesma „Manā sirdī”. Dziesmas izpildījumu klātienē noklausījās abas autores. 


Salidojumā kopā ar kopkori dziedāja ievērojamie solisti Ieva Parša, Andris Ērglis, Biruta Ozoliņa, piedalījās arī dziesmu autori Raimonds Tiguls un Uldis Marhilēvičs. Programmu vadīja Vita Baļčunaite un Valters Frīdenbergs. Dalībnieku gājienu un koncertu kuplināja Jelgavas 4.vidusskolas pūtēju orķestra „Rota” skanīgās „tauru” skaņas diriģenta Agra Celma vadībā, kā arī Saldus novada deju kolektīvi.



Koncerta režisore: Inga Cipe,
Mākslinieciskais vadītājs: Arvīds Platpers, 
Virsdiriģenti: Māris Sirmais, Romāns Vanags un II kārtas koru konkursu laureātu – labāko skolu jaukto koru diriģenti Jēkabs Ozoliņš, Mārtiņš Klišāns, Gints Ceplenieks, Jānis Baltiņš, Ārijs Šķepasts, Mārīte Jonkus, Maija Branka, Imants Točs, Jevgeņijs Ustiskovs, Eduards Grāvītis, Egils Vētra un Edgars Vītols. 







Koncerta kulminācijā tika pasniegts diploms un balva „GAND PRIX” labākajam jauktajam korim - Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas jauktajam korim un diriģentam Edgaram Vītolam. Koris pēc balvas saņemšanas atskaņoja Raimonda Paula jauno dziesmu „Vētra nāk” , izpelnoties atzinību un aplausus no visiem klausītājiem un dziedātājiem.












Paldies visiem koru diriģentiem par ieguldīto lielo darbu, un dziedātājiem, kuri bija apguvuši sarežģīto salidojuma repertuāru un varēja radīt patīkamu māksliniecisku baudījumu saulainajā 19.maija pēcpusdienā. 

Mēs varam būt lepni un gandarīti par paveikto! 

Līdz nākošajam dziesmas lidojumam!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru